kadar azaltırken, dış cephelerin yeni ve modern bir görünüme kavuşturan ideal bir sistemdir.
Mantolama sürecinde üretici firma seçimi kritik rol oynar.
Bunun en önemli göstergelerinden biri üretici firmanın ürün kalitesi ve çeşitliliği, bir diğeri de sunduğu hizmetlerdir.
-
Cam, ahşap, alüminyum ve diğer mevcut yapı elemanları uygulama sırasında zarar görmemesi için düzgünce örtülerek korunmalıdır.
-
Mantolama yapılacak yüzeyler nemli olmamalı, döşeme ve sıvalar kurumuş olmalıdır.
-
Mantolama yapılacak binalarda nem ve rutubet önlenmiş olmalıdır.
-
Yağmur olukları, son katı uygulanmış sistemden en az 5 cm dışarıda olmalıdır.
-
İskele kullanımlarında, iskele kelepçelerinin uzunluğu sistem kalınlığına uygun olmalı, işçi emniyeti açısından duvar ve iskele arasındaki mesafe yeterli olmalı ve iskele kelepçeleri için eğri açılan deliklerden su sızması engellenmelidir.
-
Cepheyi, güneş, yağmur ve rüzgardan korumak için iskele ağı kullanılması önerilir.
-
Sorunsuz bir uygulama ve rahat çalışma ortamı sağlamak için dış cephe ısı yalıtım sistemine ait elemanlar uygun şekilde depolanmalıdır.
-
Çalışma süresi boyunca yapıştırıcı, yüzey sıvası ve son kat kaplama malzemelerinin kuru ve serin ortamda +5 0C ile +30 0C arasında saklanmasına özen gösterilmeli; profil, donatı filesi gibi diğer sistem bileşenleri deforme olmayacak şekilde muhafaza edilmeli ve özellikle ısı yalıtım levhaları üzeri kapalı olacak şekilde depolanmalıdır.
-
Yapıştırıcı sıva, boya ve son kat malzemelerin raf ömrü kuru ve serin ortamda ambalajların ağzı açılmaması koşuluyla üretim tarihinden itibaren 1 yıldır.
-
Uygulamaya başlamadan önce uygulama aşamasında taşyünü levhalar nemden korunmalı, polistren esaslı Ekstrüde polistren (XPS) ve Ekspande polistren (EPS) ısı yalıtım levhaları ise uzun süre güneşin zararlı etkilerine karşı açıkta bırakılmamalıdır.
-
Yapıştırılan XPS ve EPS levhalar uzun süre kaplamasız olarak güneşe maruz kalacaksa, cepheler örtülerek levhaların güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korunması sağlanmalıdır.
Taşyünü, ekstrüde polistren (XPS) ve ekspande polistren (EPS) ısı yalıtım levha çeşitlerinin kullanımı genel olarak yaygındır. Taşyünü ısı yalıtım levhaları ısı, yangın ve ses yalıtımı özellikleriyle öne çıkarken, EPS levhalar yüksek ısı yalıtım değerleriyle dikkat çeker. Kullanımı daha sınırlı olan XPS levhalar, suya dayanıklı yapıları sayesinde subasman seviyesinde tercih edilir.
Dış cephe kaplamaları, çimento esaslı mineral kaplamalar ve kendinden renkli akrilik esaslı kaplamalar olarak ikiye ayrılır. Mineral kaplamalar tane büyüklükleri ile farklı dekoratif tekstürler sunarken, kendinden renkli kaplamalar boya uygulaması gerektirmediği için uygulama kolaylığı sağlar.
Son kat kaplama, dekoratif özelliğinin yanısıra dış cepheyi ve ısı yalıtım sistemini hava şartlarından korur.
Bu süreçte, kaplamanın tanecik yapısı ve yüzeyde oluşturacağı katman kalınlığı büyük önem taşır. Bu nedenle dış cephe ısı yalıtım sistemlerinde dokulu ve sisteme mukavemet sağlayacak kaplamalar tercih edilmelidir.
Weber, 41 farklı son kat kaplama ve boya seçenekleriyle size özel dekoratif çözümler sunar.
Dış cephede kullanılacak boya, cephenin uzun ömürlü olabilmesi için kritik bir aşamadır. Güneş ışınları, zorlu iklim koşulları ve hava kirliliği sebebiyle cepheler çabuk deforme olma eğilimindedir. Farklı ihtiyaçlar doğrultusunda kirlenme ve solma direnci yüksek ve cephede küf ve mantar oluşumunu engelleyen boya türleri tercih edilmelidir.
Dünya çapında sadece
Weber bünyesinde bulunan suyla dost Aquabalance teknolojisi sayesinde, yağmur ve çiğ damlalarını kısmi olarak emer ve yüzey alanlarını genişletir. Genişleyen yüzey alanları sayesinde damlalar hızlı şekilde buharlaşır. Suyun geri kalan kısmı ise kaplamanın kılcal boşluklu yapısı içinde geçici olarak kalır ve bu yapı sayesinde hızla buharlaşarak cepheyi terk eder. Böylece küf ve mantar oluşumu engellenmiş olur.
Boya markası dışında renk seçimi heyecan verici bir süreçtir. Bunun için renk kartelalarından ve dergilerdeki örnek uygulamalardan faydalanabilirsiniz. Koyu renkler açık renklere oranla güneş ışınlarını daha fazla çekecekleri için yüzeyde termal gerilimle birlikte çatlaklar oluşmasına neden olabilir.
Bu nedenle dış cephe ısı yalıtım sistemleri üzerine uygulanacak son kat kaplamalarda koyu renkler tercih edilmemelidir. Seçilecek rengin aydınlık referans değeri > 25 olmalıdır. Ancak koyu renkler cephenin %10’undan fazlasını kaplamıyorsa dekoratif olarak kullanılabilir.