Günümüzde poliüretanların esnek köpükler (süngerler), esnek ve şişmeyen yapıdaki elastomerler, yapıştırıcılar, kaplamalar, hem elastomer hem köpük yapısını içinde barındıran integral ürünler, rijit köpükler (yalıtım malzemeleri), rijit ve şişmeyen yapıdaki tahta taklidi ürünler gibi uygulamaları mevcuttur. Bunlardan köpük yapısındaki poliüretanlarda genellikle polieter polioller kullanılır. Esnek köpüklerde şişirme ajanı olarak su, rijit köpüklerde ise şişirme ajanı olarak suyun yanında ısı yalıtımı sağlayan gazlar da kullanılır. Esnek köpükler genellikle konfor sağlama amacıyla üretildiği için açık hücre yapısında olmak zorundadır, rijit köpükler ise kapalı hücre yapısında olmalı ve içerdiği gazı dışarıya salmamalıdır. Şişmeyen poliüretanlarda ise bileşenlerdeki nem tamamen uzaklaştırılmalıdır. Bunların dışında poliester polioller kullanılarak üretilen terlik ve ayakkabı tabanları da poliüretan uygulamaları arasındadır. Ayrıca koltuk döşemelerinde, çanta ve ayakkabılarda kullanılan suni deri de poliüretandır.
Görüldüğü üzere hayatımızda giydiğimiz ayakkabının tabanı olarak, oturduğumuz koltuklarda ve yattığımız yataklarda sünger ve suni deri olarak, aynaların ve koltukların süslemelerinde tahta taklidi olarak, buzdolaplarının ve termosifonların yalıtım malzemesi olarak, arabaların konsolu ve direksiyonu olarak, fabrikaların ve soğuk odaların duvarlarını ve çatılarını kaplayan paneller olarak poliüretan heryerdedir.
2014 yılında bir poliürea tabanlı bir malzeme kendi kendini iyileştirme olarak katalizörler veya başka bir kimyasal madde ilavesi olmadan yarıya sonra bir araya melding gösterilmiştir. Malzeme aynı zamanda ucuz piyasada bulunan bileşikleri de içerir. Elastomer moleküller, aralarındaki bağları daha uzun süren bir hale getirildi. Elde edilen moleküller birbirinden ayrılarak birbirlerine daha kolay çekilir ve oda sıcaklığında neredeyse aynı kuvvette daha iyi bir şekilde bağlanabiliyorlar. Yeniden yapışma tekrar edilebilir. Dayanıklı, kendine iyileşen boyalar ve diğer kaplamalar kısa süre önce Illinois Üniversitesi’nde yapılan araştırmalar sayesinde ortak kullanıma bir adım daha yaklaştı. Orada bulunan bilim adamları, katalizör veya başka kimyasallar eklenmeksizin yarı yarıya kesildikten sonra bir araya toplanan bir polimer oluşturmak için “raflarda” kullanılan bileşenleri kullandılar.
Polyurea, dar tekneler için tercih edilen uzun soluklu bir çözüm haline gelmiştir. “Karartma” olarak bilinen bitümlü geleneksel kaplama, poliüre kaplamalarıyla değiştirilir. En net avantajı, her 3-4 yılda bir katın tekrar uygulanması gerekmemesi. Poliüre kaplamalarının 25-30 yıl sürdüğü düşünülmektedir.