TERAS YALITIM SU İZOLASYONU
Su İzolasyonu Nedir? denildiğinde, binalarda su ve nemin nereden ve ne şekilde gelirse gelsin tamamen önlemek amacıyla yapılan uygulamalardır. Yalıtım yapıldığında su hangi şiddette gelirse gelsin yapılara zarar verememektedir. Yalıtımlar, nem ve suyun ahşap, metal, taş, tuğla gibi gereçler üzerinde meydana getireceği olumsuz etkilerine karşı uygulanmaktadırlar. Su yalıtımı konusunda ülkemizde son yıllarda büyük çabalar gösterilmektedir ve ve çabalar sevindiricidir. Dünya standartlarındaki ürünler de uluslararası pazarlarda yerlerini almaşa başlamıştır. Ayrıca, kalite ve estetik olarak da yan endüstri ürünlerinin çeşit ve farklılığı da önemli bir ivme kazanmıştır. Sektördeki ilerleme de son derece sağlıklı bir şekilde devam etmektedir.
Yaşam Alanları Korunaklı Olmalıdır
İnsanlar her zaman yaşam alanlarının korunaklı olmasını istemiştir. Tarih öncesi çağlarda barınmak için kullanılan mağaralar, son derece korunaklı yaşam alanları olmuştur. İlk çadırlar bile yağmur suyundan korunmuştur. Su izolasyonu nedir denildiğinde, ilk olarak yağmur suyundan korunma amacı ile ortaya çıkmaktadır.
Bu gereksinim, önceleri mağaraların ve kayaların arasına gizlenme, daha sonraları çadır ve ardından çatı kavramının ortaya çıkmasına neden olmuştur. Sakınılması gereken öncelikle yukarıdan gelecek olan sulardır. Yapılardaki teknolojik gelişmeyle birlikte sakınılması gerekli olan suyun yönü ve şartları da şekil değiştirmiştir. Sadece yağmur suları değil, yeraltı suları da yaşam alanlarına zarar verebilmektedir. Göçebe yaşamdan yerleşik yaşama geçişin etkisi de bu süreci hızlandırmıştır.
Binaların uzun ömürlü, konforlu ve sağlıklı şartlarda olması önemlidir. Bunun yanında doğru şekilde tasarlanması ve yapıya zarar veren dış etkenlere karşı korunması da önemlidir. Yapılara zarar veren önemli faktörlerden biri de sulardır. Binalar, yağmur, kar gibi yağışlar, toprağın nemi ve toprak tarafından emilen yağış veya kullanma suları, banyo, tuvalet gibi ıslak hacimlerde su kullanımı, yapının, üzerine inşa edildiği zemindeki basınçlı veya basınçsız yeraltı suları ile bina içinden gelen su buharının çatı cephe gibi dış yüzeylerde yoğuşması nedeniyle suya maruz kalmaktadırlar.
Suyun Binalara Girmesi Önlenebilir
Bu etkenlerin binayı tehdit etmesinin önlenmesi mümkün değildir ancak suyun binalara girmesi önlenebilmektedir. Binaların her yönden gelebilecek suya ve neme karşı korunabilmeleri için yapı kabuğunun yüzeyine su yalıtımı yapılmaktadır. Yapıların ömrü için en büyük tehlikenin su olduğu bilinmelidir.
Bunaya sızan su, taşıyıcı kısımlarındaki donatıları korozyona uğratmakta. yük taşıma kapasitesinin ciddi oranlarda düşmesine neden olmaktadır.
Ayrıca yapı bileşeni içerisinde olan su, soğuk havalarda donmakta, sıcak mevsimlerde ise buharlaşmaktadır.
Bunun sonucunda beton bütünlüğü bozulmakta ve çatlakların oluşmasına yol açmaktadır.
TERAS YALITIM SU İZOLASYONU
Ayrıca zemindeki rutubet ya da zemin suyu içerisinde yer alan sülfatlar, temel betonuyla kimyasal reaksiyonlara girmekte ve beton kompozisyonunu bozmaktadır. Bu da binanın ömrünü ve mukavemetini olumsuz yönde etkilemektedir.
Su ayrıca, binalarda insan sağlığını bozan küf, mantar gibi organik maddelerin oluşmasına da neden olmaktadır.
Su izolasyonu nedir denildiğinde bütün bu olumsuz durumların meydana gelmesini önlemek için de yapılan uygulamalardır denilebilir.